U Somboru predstavljen zbornik „Srpsko-hrvatski odnosi“

Objavljeno: 04.05.2013. Pregleda: 42

hr-sr-odnosi-koriceU Hrvatskom domu u Somboru 19. travnja 2013. godine predstavljen je Zbornik radova „Srpsko-hrvatski odnosi“ s petog znanstvenog skupa koji se održava u Golubiću Obrovačkom u Hrvatskoj. Domaćin predstavljanja, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić, u pozdravnoj je riječi istaknuo značaj ovoga skupa: „Znanstveni skup u Golubiću događaj je koji prate Europska unija, Srbija i Hrvatska. U rad tog znanstvenog skupa uključeni su i ugledni predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji.“

U radu znanstvenog skupa u Golubiću do sada je sudjelovalo oko 80 znanstvenika iz Srbije, Hrvatske, Europe, Amerike, koji se bave konkretnim problemima. Poslije svakog skupa se izdaje Zbornik radova. Organizatori skupa su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića. Zajednički se radi na rješavanju problema koje imaju Hrvati i Srbi i to na taj način što se u lokalnoj zajednici traže konkretni problemi koji se rješavaju dijalogom.

Glavni i odgovorni urednik Zbornika Darko Gavrilović, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, istaknuo je kako će hrvatski narod u Vojvodini, ukoliko izgubi duhovnost i kulturu, nestati s ovih prostora.

„Ako hrvatski narod u Vojvodini počne nestajati kroz kulturna zbivanja, još više će mu se to događati i kroz politička. S kulturnim i političkim propadanjem ide usporedo i gospodarsko propadanje, pa će postupno s ovih prostora nestati Hrvata. Isto to vrijedi i za Srbe u Hrvatskoj. Muka hrvatske zajednice u Vojvodini i muka srpske zajednice u Hrvatskoj je jednaka“, rekao je Gavrilović.

On je istaknuo značaj prava da se uči na svome jeziku, da Hrvati u Vojvodini uče hrvatski jezik, da imaju svoj udžbenik povijesti, a isto takva prava trebaju imati i Srbi u Hrvatskoj. Most suradnje su manjinske stranke u objema državama koje, kako kaže Gavrilović, već surađuju nekoliko godina.

Prof. dr. Janko Veselinović, organizator znanstvenog skupa u Golubiću, istaknuo je kako su manjinske stranke Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj u istoj poziciji, jer nisu dio aktualne vlasti u Srbiji i Hrvatskoj.

Osvrćući se na aktualne događaje u Vojvodini, Veselinović je istaknuo kako se neke stvari ponavljaju: „Nadam se da smo više osviješteni i da sada običan narod neće nasjesti na jeftina obećanja političara, da će im biti bolje ako glasuju za stranku koja osporava postojanje drugoga naroda, njegovoga jezika i pisma, mogućnosti da taj narod živi dostojanstveno.“

Tekst i fotografija: Z. V.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima