Promocija knjige Antuna Kovača u Lemešu

Objavljeno: 17.09.2014. Pregleda: 33

Promocija Kovac Lemes2014U Lemešu je 7. rujna 2014. godine održana promocija knjige Pisma, ljubav, vino i/kavica Antuna Kovača, pjesnika iz Sombora. Knjiga je tiskana u nakladništvu Matice hrvatske Subotica.

„U ovoj knjizi je osam pjesama iz prve knjige, one za koje sam dobio nagrade i one koje su najbolje prihvaćene kod čitatelja, kao i 40 novih pjesama i tri šokačke priče. Na kraju knjige je rječnik s 1.111 šokačkih riči. I ovoga puta ostao sam vjeran rimi i šokačkoj ikavici. Rekao bih za svoje pjesme da su to PHZ pjesme. Ta kratica znači protestne, humoristične i zabavne pjesme, kazao je Kovač na predstavljanju.

No, knjiga ne počinje pjesmama već bećarcima, a ima ih 250. Neki su mi predbacili kako su to malo oštriji bećarci. Za njih imam odgovor. Bećarci nisu vulgarni već su dvosmisleni, a ja sam tu dvosmislenost stavio u jednu šerpu, stavio malo maslinova ulja, tako da su postali masni bećarci. Maslinovo je ulje zdravo, pa mislim da su i bećarci zdravi, našalio se Kovač.

Naslovnicu i ilustracije u knjizi uradila je akademska slikarica Marija Kovač, a u knjizi su i slike Save Stojkova.

Govoreći o životopisu Antuna Kovača, Željko Zelić je istaknuo kako je Kovač do sada pjesme objavljivao u više hrvatskih listova i časopisa u Somboru i Subotici, a redovito se pojavljuje u knjigama poezije hrvatskih pjesnika u dijaspori u Rešetarima i Liri naivi. Prvu knjigu pjesama Na dvoru Pašinog Tune objavio je 2009. godine u nakladi NIU „Hrvatska riječ“.

U glazbenom dijelu programu u sudjelovala je Monika Batalo iz Čonoplje.

Tekst i fotografija: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima