Proslavljena 200. obljetnica crkve u Plavni

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 68

Plavna-jubilej2013 narodTri je dana trajala središnja proslava obilježavanja 200. obljetnice izgradnje sadašnje župne crkve sv. Jakova u Plavni, ali pripreme su za ovaj velik i značajan jubilej trajale unatrag nekoliko godina.

Završno trodnevno slavlje 200. obljetnice sadašnje crkve počelo je svetom misom 23. srpnja 2013. godine. Nakon mise uslijedio je blagoslov, i izgledom i zvukom prekrasnih, netom nabavljenih, digitalnih orgulja.

Potom je održan koncert. Domaćim vjernicima i gostima predstavio se vrstan orguljaš, inače doktorand na Janačkovoj akademiji glazbene umjetnosti u Brnu u Češkoj, Janko Siroma. U pojedinim točkama na trubi ga je pratio Miroslav Poničan. Koncert takve umjetničke razine u našoj se crkvi još nikada nije čuo.

Plavna-jubilej2013 predstavljanje-knjigeDrugoga dana, 24. srpnja, služena je sveta misa nakon koje su u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni, mons. Stjepan Beretić katedralni župnik iz Subotice, vlč. Josip Štefković i Zvonimir Pelajić predstavili knjigu Crtice iz prošlosti Plavne koja će uskoro izaći iz tiska. Autor knjige je Josef Basler (1902.-1992.). Mnogi s nestrpljenjem očekuju ovo izdanje i s nevjericom se pitaju što je to napisano o našem malom mjestu, Plavni, da je jedva stalo na 400 stranica. Kad se uzme u obzir da su u knjizi suhi podaci bez imalo opisivanja, nevjerica je još veća. Josef Basler, inače nekoć državni porezni službenik, bio je najveći poznavatelj povijesti Plavne, ali i neumoran kroničar svoga doba. U nekim stvarima mu je pomagao sin Eduard koji je bio učitelj. Ono što su oni napisali o Plavni, s apsolutnom sigurnošću možemo reći, ne bi mogao niti znao napisati nitko na ovome svijetu niti prije niti poslije njih. Prava je šteta što tako vrijedan rukopis već više od dvadeset godina čeka priliku da ugleda svjetlo dana.

Plavna-jubilej2013 biskupTrećeg, završnog dana proslave, 25. srpnja, na sam dan proštenja, obnovljena i ukrašena crkva sv. Jakova bila je ispunjena domaćim vjernicima, ali i gostima. Misu je predslavio subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes uz koncelebraciju dvadesetak svećenika. Biskup je na narodu razumljiv i dopadljiv način govorio o kršćanskoj vjeri koju smo u svojoj svakodnevici pozvani prakticirati. Sve je potkrijepio primjerima jednostavnosti pape našega Franje, ali i zgodama iz vlastita života. Shvatili smo da nam je svima živjeti kršćanski, od pape i biskupa do nas Plavanjaca. Shvatili smo da nam okupljanje u ovoj nama dragoj crkvi svetog Jakova treba biti snaga za svakidašnji život.

Na ovoj svečanoj pontifikalnoj svetoj misi sudjelovali su mnogi hodočasnici iz Bača, Selenče, Vajske i Bođana, kao i gosti iz drugih mjesta, iz zemlje i inozemstva. Od predstavnika lokalnih vlasti nazočili su predsjednik Skupštine općine Bač Dragan Medić i predsjednica Savjeta Mjesne zajednice Plavna Sandra Čelić.

Na početku svete mise, pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar govorio je svoju pjesmu posvećenu ovoj obljetnici i sv. Jakovu, zaštitniku Plavne. Svečano ozračje upotpunila su brojna djeca, članovi HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne, koji su bili odjeveni u prekrasne narodne nošnje. Pripremila ih je Evica Bartulov. Oni su na koncu mise uz pomoć nekoliko starijih pjevača otpjevali pjesmu o Plavni, Šokcima i sv. Jakovu. U narodnim nošnjama bili su i neki od starijih župljana.

Nakon mise uslijedilo je druženje domaćina i gostiju uz prigodno posluženje koje su priredili domaćini. Porta oko katoličke crkve sv. Jakova u Plavni bila je prepuna, što nije zabilježeno u posljednjih nekoliko desetljeća. Sve je proteklo u slavljeničkom duhu i u pozitivnom ozračju.

Tekst: Josip Štefković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima