Robert Frangeš Mihanović (Srijemska Mitrovica, 2. X. 1872. – Zagreb, 12. I. 1940.) – katalog izložbe

Objavljeno: 03.10.2022. Pregleda: 73

Naruči

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata tiskao je 2022. godine prigodni katalog pod naslovom Robert Frangeš Mihanović (Srijemska Mitrovica, 2. X. 1872. – Zagreb, 12. I. 1940.) s podnaslovom U povodu 150. obljetnice kipareva rođenja. Autorica teksta i koncepcije postava izložbe je Tatijana Gareljić, urednica je Katarina Čeliković, a fotografije je ustupio Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba koje je snimio Goran Vranić. Katalog je dizajnirao Darko Vuković, a izašao je kao druga publikacija u Ediciji Likovni Tragovi. Izložba je realizirana u okviru projekta Godine novog preporoda uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Katalog prati izložbu fotografija Frangešovih djela u Muzeju Srema u Srijemskoj Mitrovici. Izložba je otvorena 3., a trajala je do 17. listopada 2022. godine, u rodnom mjestu velikog hrvatskog kipara. Osim životopisa, katalog sadrži Galeriju (izbor) s fotografijama skulptura, medalja i plaketa.

Robert Frangeš-Mihanović jedno je od najvećih imena europskog kiparstva na prijelazu 19. u 20. stoljeće, jer ga najbolja ostvarenja iz njegova opusa svrstavaju u vjerodostojne tumače i nositelje najaktualnijih europskih umjetničkih strujanja, piše autorica Tatijana Gareljić u katalogu.

Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert Veseli se, o Marijo
  • Dužijanca malenih - prvi dan
  • Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume
  • Dužijanca malenih - drugi dan
  • XXIX. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima