Četiri knjige u užem izboru trijenalne nagrade za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“

Objavljeno: 17.09.2014. Pregleda: 49

nagrada Matos logoMeđunarodno povjerenstvo za trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ za razdoblje 2011.-2013., koje čine dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha, predsjednik, književnik Mirko Ćurić iz Đakova i Tomislav Žigmanov iz Subotice, na elektronički održanoj sjednici odlučilo je da od 10 naslova u uži izbor za nagradu uđu sljedeće knjige poezije:

1. Lajčo Perušić, Iza lica: pjesme, ArTresor naklada, Zagreb 2011., str. 91.
2. Matija Molcer, Označena tišina, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012., str. 76.
3. Vojislav Sekelj, Životopis jedne sjene, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2013, str. 95.
4. Ante Vukov, Boca bez poruke, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2013, str. 166.

Inače, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini, ustanovio je 2014. godine trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije, koja nosi ime „Antun Gustav Matoš“ (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.), slavnog hrvatskog pjesnika, koji je o sebi pisao da je Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

Za nagradu „Antun Gustav Matoš“ natječu se knjige pjesnika Hrvata iz Vojvodine, bez obzira na mjesto gdje žive, koje su objavljene na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. Uzimaju se u obzir isključivo autorska poetska djela iz recentne književne produkcije, objavljena tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade.

Nagrada „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije za razdoblje 2011.-2013. prvi puta će biti svečano uručena u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi“ 2014. godine. Osim diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima