Posjet kopredsjedavajućeg Mješovitog odbora za manjine ZKVH-u

Objavljeno: 03.04.2012. Pregleda: 58

Janko Veselinović, kopredsjednik hrvatsko-srpskog međuvladinog Mješovitog odbora za manjine - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj - posjetio je sa suradnicima u ponedjeljak 2. travnja Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov upoznao je goste s poviješću, misijom, djelovanjem i postignutim rezultatima jedine profesionalne ustanove u području kulture Hrvata u Vojvodini, naglasivši pri tomu ostvarenu ravnopravnost glede financiranja s drugim zavodima.

Također, Žigmanov je ukazao i na neriješeno pitanje prostora za rad Zavoda te isključenost iz financiranja programa zaštite kulturnog naslijeđa hrvatske zajednice u Srbiji, napose na razini republičkih tijela, što je ocijenio diskriminirajućim, tim prije jer su posve drugačija iskustva srpske zajednice u Hrvatskoj.

posjet veselinovica zavodu2Bilo je riječi i o stanju u području kulture cijele hrvatske zajednice, pri čemu je ravnatelj Zavoda naglasak stavio na probleme koji postoje u politici financiranja - u rasponu od nejednakosti s drugim manjinama kada je riječ o količini financijskih sredstava, preko neuvažavanja mišljenja Hrvatskog nacionalnog vijeća o raspodjeli sredstava pa do pitanja prostora za djelovanje hrvatskih udruga kulture. Isto tako, ukazano je i na činjenicu da kulturne ustanove čiji su osnivači tijela državne uprave - i lokalne samouprave i pokrajine i Republike - rijetko u programima svojih redovitih aktivnosti imaju sadržaje koji su od značaja za Hrvate u Vojvodini.

Janko Veselinović je pohvalio činjenicu što institucija kao što je Zavod postoji, te iskazao spremnost da se postojeći problemi počnu rješavati na zadovoljstvo pripadnika hrvatske zajednice.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima