Prva godišnjica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata: Opravdano povjerenje osnivača

Objavljeno: 05.02.2010. Pregleda: 50

«Povjerenje dobiveno od osnivača – Skupštine i Izvršnog vijeća Vojvodine, te Hrvatskog nacionalnog vijeća, u radu na očuvanju, unapređenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata nastojali smo svjedočiti na najbolji način što smo znali i umjeli», rekao je jučer ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov u povodu prve obljetnice postojanja ove institucije. On je istaknuo kako je uvjeren da su, i pored samo tri zaposlena i četrdesetak suradnika, posljedice počele biti vidljive u mnogim područjima kulture Hrvata u Vojvodini.

«Sustavnim prikupljanjem javno objelodanjenih dokumenata i materijala nastalih tijekom 2009. počela se ustrojavati arhiva hrvatske zajednice u Vojvodini. Zahvaljujući donacijama nekoliko osoba i institucija stvorena je jezgra buduće zavičajne knjižnice Zavoda. Sačinjena je prva predmetna bibliografija monografskih djela o Hrvatima u Vojvodini za razdoblje od 1990. do 2008. Objavili smo kapitalno djelo za regionalnu dijalektološku srijemsko-hrvatsku jezičnu baštinu 'Zaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja' Ilije Žarkovića. Istraživali smo povijesnu, glazbenu i crkvenu baštinu, te neke dijelove tradicijske kulture o čemu su napisane četiri stručne i znanstvene radnje, a održano je i desetak predstavljanja, predavanja i znanstvenih kolokvija», dio je prošlogodišnjih aktivnosti što ih je nabrojao ravnatelj Zavoda.

Jučerašnjoj proslavi prisustvovao je i pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić koji je istaknuo kako je misija nacionalno manjinskih zavoda očuvanje vlastite kulturne baštine.

«Multikulturalizam jest nešto što smo naslijedili i što je u dubokoj tradiciji Vojvodine, ali to nije samo stvar prošlosti nego i budućnosti. Suvremeni svijet je multikulturalan i pluralističan; odete li u bilo koju svjetsku metropolu čut ćete mnogo jezika. Više u svijetu nema nikakvog nacionalnog ekskluziviteta i zaista bi bilo anakrono da ga gajimo kod nas. Stoga je pitanje otvorenosti kultura, suradnje i harmonizacije razlika ujedno i pitanje naše budućnosti i uvjeren sam da ćemo svi skupa raditi na tome», rekao je Milorad Đurić.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Dujo Runje istaknuo je kako je ova institucija već za godinu dana postala «hram kulture Hrvata na ovim prostorima».

«Godinu dana nije mnogo, ali sam uvjeren da će tim koji je na ovome radio sve nas uvjeriti da smo na pravom putu i da je Skupština Vojvodine riješila pravo pitanje, te da Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata nije slučajno ušao u skupinu koju financira država. Također, uvjeren sam da će svakoga dana činiti sve više da se zavodi i materijalno što više podržavaju kako bismo spasili kulturno blago koje se nalazi u Vojvodini, a među njime i blago hrvatske nacionalne manjine», rekao je Dujo Runje.

Proslavi obljetnice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, među ostalim, jučer su prisustvovali i predstavnici Veleposlanstva i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici Filip Damjanović i Ljerka Alajbeg, dogradonačelnik Pero Horvacki, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Željko Pakledinac i Stanislava Stantić Prćić, ostalih institucija kulture, Crkve itd.

Na kraju, ravnateljica Likovnog susreta Olga Šram jučer je otvorila izložbu plakata docenta na novosadskoj Akademiji umjetnosti i suradnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata mr. Darka Vukovića.

(Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice. Fotografije: Biljana Vučković)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima